Skip to main content

Reizen Cambodja

Reizen in en naar Cambodja is een uitdaging op zich maar absoluut de moeite waard. Er gaan geen rechtstreekse vluchten naar Cambodja en de infrastructuur laat te wensen over, maar Cambodja is de afgelopen jaren zeer aantrekkelijk geworden en daarom zijn ze de infrastructuur aan het verbeteren. Er is alleen nog een lange weg te gaan. Op dit moment heeft het land een paar snelwegen. Die zijn natuurlijk niet zoals ze hier in Nederlands zijn, maar een avontuur op zich. De gemiddelde afstand die wordt gereden is 50 kilometer per uur.

Vliegen naar Cambodja

Vanuit Nederland, Duitsland of België kan je niet rechtstreeks naar Cambodja vliegen. Je moet altijd over te stappen op een Europese luchthaven of in het Midden Oosten of een ander Aziatisch land als Hong Kong, Singapore, Dubai, Abu Dhabi, Doha of Bangkok. Gemiddeld ben je dan tussen 13 en 18 uur onderweg met uitschieters naar 35 uur.

Cambodja vliegveld

Cambodja heeft twee grote internationale vliegvelden: Phnom Penh en Siem Reap.

In 2025 wordt er 35 kilometer ten zuiden van Phnom Penh een heel nieuw vliegveld geopend. Ook Siem Reap heeft een nieuw vliegveld, deze is 16 oktober 2023 geopend met de toepasselijke naam Nieuw Siem Reap Angkor airport.

Daarbij is er ook bij Sihanoukville een binnenlands vliegveld. Ik adviseer om niet naar Sihanoukville te vliegen. Je wordt hier overspoeld met Chinese toeristen en de vliegtuigen vliegen niet altijd op tijd en/of worden ook regelmatig geannuleerd. Het is heel onzeker of je hier vandaan kunt vertrekken. Dit is dan zeer risicovol als je een aansluitende vlucht hebt in Phnom Penh of Siem Reap terug naar huis.

Tussen Phnom Penh en Siem Reap worden diverse binnenlandse vluchten uitgevoerd, handig als je weinig tijd hebt en alleen deze twee steden wilt zien, maar het is veel leuker om dit stuk met de auto te rijden en een bezoek te brengen aan Kratie of Sambor Prei Kuk.

Bus Cambodja

Een populaire manier om te reizen in Cambodja is met de bus. Het wordt veel gebruikt door de lokale mensen. De bussen zijn vooral handig om van stad tot stad te reizen, sinds de steden allemaal verbonden zijn met elkaar door de bus. Naar de grote steden zoals Phnom Penh, Siem Reap en Kampot rijden de bussen dagelijks meerdere keren. De bussen naar Battambang, Banlung of naar Kep rijden minder frequent. Je kunt buskaartjes kopen bij de accommodaties, restaurants en busstations. Ze kunnen je daar ook meer informatie over tijden en prijzen geven!

Trein Cambodja

Sinds april 2017 kun je per trein door Cambodja reizen. De spoorlijn tussen Phnom Penh en Sihanoukville is gerenoveerd en weer open. Deze trein rijdt één keer per week op zaterdag en keert op zondag weer terug. De trein rijdt ook op verzoek en op feestdagen. Voor 2017 was het niet mogelijk om per trein te reizen, omdat door gebrekkig onderhoud de spoorlijnen in verval zijn geraakt en het treinverkeer tijdens de burgeroorlog compleet stil was gelegd. De noordelijke spoorlijn tussen Phnom Penh en Poipet wordt momenteel gerenoveerd waardoor het in de toekomst mogelijk zal worden om met de trein naar Thailand te reizen. De planning was dat dit treintraject in 2019 open zou gaan, maar het is niet bekend wanneer dit nu zal gaan gebeuren. Hierna zullen ook treinverbindingen naar Laos en Vietnam gerenoveerd en aangelegd gaan worden.

Bamboetrein Battambang

De overeenkomst tussen de bamboetrein en een gewone trein? Ze bewegen zich beide voort over een spoort, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De bamboetrein is een heel ander soort trein. Deze trein bestaat uit twee stalen balken met wieltjes eraan, een bamboeplatform en een klein motortje, meer is het niet! Hoewel deze trein in eerste instantie was gebouwd om producten en mensen van het ene dorp naar omringende dorpen te vervoeren, is de trein ook door toeristen ontdekt. Het traject is zeven kilometer lang en duurt ongeveer 20 minuten, omdat het enkel spoor is, moet je over hetzelfde stuk weer terug. Deze trein kan snelheden halen van maximaal 40 kilometer per uur.

Boot Cambodja

De boot is een van de meest gebruikte transportmiddelen in Cambodja. Dit komt door de vele meren en rivieren die door het land lopen. Er zijn ook een aantal leuke excursies per boot te boeken:
Er is een boottocht van Siem Reap naar Battambang. Tijdens deze boottocht zie je verschillende Cambodjaanse dorpjes en heb je prachtig uitzicht op de natuur. Voor de kust van Cambodja liggen diverse heerlijke strandbestemmingen waar je ook alleen met de boot kunt komen: Koh Rong, Koh Ta Kiev en Koh Rong Samloem. Vanuit Siem Reap kun je een boottocht maken over het Tonlé sap meer in combinatie met een bezoek aan een van de drie floating villages. Vanuit Chau Doc (Vietnam) reis je binnen een paar uur over de Mekong Rivier naar Phnom Penh. Bij Kratie kan je een boottocht maken over de rivier op zoek naar de zeldzame irrawaddy dolfijnen.

Door de prominente aanwezigheid van de Mekong River ontkom je er niet aan om op diverse plaatsen met de ferry over te steken naar de overkant.

Cruise Cambodja

©Mekong Princess
© Mekong Dawn

Cambodja is een prachtig land dat de moeite van het ontdekken zeker waard is. Een ideale en bijzondere manier om dit te doen, is vanaf het water. Ervaar de machtige Mekong Rivier en het Tonlé Sap met een (luxe) cruise. In het noorden, komt de Mekong Rivier vanuit Laos het land binnen. Via Kratie en Phnom Penh zakt de rivier verder af naar Vietnam en komt via de Mekong Delta in de Zuid Chinese zee. Ook kun je beginnen in Siem Reap en dan via het Tonlé Sap meer afzakken richting Phnom Penh en verder gaan via de Mekong Rivier. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor, van een paar dagen tot 2 weken en van basic tot zeer luxe 5* cruises. Hou er wel rekening mee dat Siem Reap in het droge seizoen niet per boot bereikt kan worden.

Scooter of fiets

Als je de stad wilt verkennen dan kun je gemakkelijk in de meeste steden een scooter of fiets huren. Pas wel op bij het huren van een scooter, het verkeer in Cambodja in chaotisch en verkeersregels kennen ze niet. Bij een aanrijding ben jij, als buitenlander, heel vaak de schuldige.

Tip: de tempels van Angkor zijn leuk om te doen per fiets.

Tuk tuk

Binnen de steden is de tuk tuk ook een goede en slimme optie. Voor een vast bedrag neemt de tuk-tuk chauffeur je een hele dag op pad. Hij dient vaak ook als gids en kan je veel tips geven en vertellen over de stad en de bezienswaardigheden. De tuk-tuk is open dus het is gemakkelijk en relaxt voor kleine afstanden of om vanuit de stad van Phnom Penh naar de killing fields te gaan of vanuit Siem Reap naar Angkor Wat. Onderhandel wel altijd de prijs voordat je erin stapt!

Taxi

Naast tuk-tuk komen er ook steeds meer auto’s die functioneren als taxi. Overal kun je deze aanhouden. Een app die die je hiervoor kunt gebruiken is de Grab-app, deze app is vergelijkbaar met Uber. Door het gebruik van deze app voorkom je miscommunicatie en er wordt ook een prijs afgesteld, waardoor het gebruik gemakkelijk is, maar onderhandelen van tevoren is ook een goede manier! Reis je met een privéchauffeur, dan maakt deze, als hij je heeft afgezet bij de accommodatie vaak nog een extra rit terug naar Phnom Penh om extra geld te verdienen.

Rondreis Cambodja met privéchauffeur

In Cambodja is reizen met privéchauffeur ideaal en zeer relaxt. Je wordt opgehaald bij je hotel en de chauffeur rijd je naar de volgende bestemming. Onderweg zijn er diverse mogelijkheden voor een toeristisch uitstapje, hapje en/of drankje en het bezoeken van een bezienswaardigheid. Je zit en hoeft niets te doen. Geen gesleep met koffers, rennen naar een bus of checken hoe laat u weg moet. Het gaat allemaal in overleg met jou. De chauffeur spreekt over het algemeen goed Engels en kan je onderweg ook diverse verhalen vertellen. En heb je geen zin om te stoppen of om juist extra te stoppen, het kan allemaal! De auto’s zijn allemaal voorzien van airconditioning. En bij Veelzijdig Cambodja krijg je een mobiele telefoon mee met $ 5 beltegoed als er vragen zijn of opmerkingen.

Jeep

©Cambodia Jeep
©Cambodia Jeep

Een andere leuke optie is om het land per jeep en chauffeur te gaan ontdekken. Over de ongebaande paden, kleine binnendoor weggetjes en langs dorpjes en prachtige natuur. Je kunt deze excursies privé boeken of in groepsverband.

AANBEVOLEN TOURS

Rondreis Zuid Cambodja

Prijs vanaf € 1098. per persoon
(Inclusief hoogseizoentoeslag)

Rondreis hoogtepunten van Cambodja

Prijs vanaf € 1695. per persoon
(Inclusief hoogseizoentoeslag)

Rondreis onbekend Cambodja

Prijs vanaf € 2265. per persoon
(Inclusief hoogseizoentoeslag)

Angkor wat dagtour per jeep

Prijs vanaf € 99. per persoon
(Inclusief hoogseizoentoeslag)

Mekong rivier cruise van Vietnam naar Phnom Penh (of andersom)

Prijs vanaf € 515. per persoon

Tempels, homestay en platteland van Cambodja

Prijs vanaf € 885. per persoon
(Inclusief hoogseizoentoeslag)

Cultuur & Strand Koh Rong

Prijs vanaf € 1289. per persoon
(Inclusief hoogseizoentoeslag)

Cultuur & Strand Koh Rong Samloem

Prijs vanaf € 1296. per persoon
(Inclusief hoogseizoentoeslag)