Skip to main content

Battambang

Regio: West Cambodja
Provincie: Battambang

Battambang is na Phnom Penh de grootste stad van Cambodja in tegenstelling dat veel mensen denken dat die Siem Reap is. Battambang is een rustige stad op het platteland, gelegen aan de Sangker Rivier. Battambang heeft door deze rust zijn Cambodjaanse charme behouden. Op het platteland van Battambang zijn kleine familiebedrijfjes al generaties lang bezig met het maken van diverse dingen, zoals vispasta, rijstpapier, rijstcake of het persen van suikerriet. Dit is een prachtig gezicht en superleuk om doorheen te rijden. Als je een stop tijdens de tocht wilt, kun je een bamboestok nemen gevuld met kleefrijst en bonen. Een bijzondere snack. Ik vond het persoonlijk niet lekker, maar smaken verschillen!

Bezienswaardigheden Battambang

Battambang heeft verschillende interessante bezienswaardigheden en excursies die je kunt maken.

Battambang Bamboo Train

De populairste activiteit in Battambang is een ritje maken met de bamboo train. In de volksmond wordt deze nori genoemd. Deze ontzettend primitieve ‘trein’ is niet meer dan een bamboe-kar, geplaatst op een rails. Mens en dier nemen plaats op het bamboeplateau en voor een klein bedrag wordt je dan vervoerd naar het volgende dorp. Er is maar één spoor. Indien er een tegenligger nadert heeft de zwaarste nori voorrang. Mens en dier moeten van de lichtste nori afstappen, deze wordt van het spoor getild en zodra de zwaarste nori voorbij is, wordt de lichtste nori weer op het spoor gezet en wordt de rit vervolgd. Kussentjes moeten ervoor zorgen dat het enigszins comfortabel wordt. Het is een leuke manier om de omgeving te ontdekken. Je ziet veel groen en passeert de lokale bevolking in actie.

Bat Cave Battambang

Een unieke grot met een indrukwekkend natuurverschijnsel. Je kan er bijna je klok op gelijk zetten, maar rond 17.30 uur komen er talloze vleermuizen uit deze grot naar buiten vliegen. Het is onbekend hoeveel eruit komen, ondanks dat al vele wetenschappers een poging hebben gewaagd, maar het zijn er duizenden en misschien zelfs wel miljoenen. Vanaf een terrasje, onder het genot van een drankje kan je dit schouwspel bekijken.

Killing Cave Battambang

Op 11 kilometer ten zuidwesten van Battambang, vlak bij de Bat Cave ligt de Killing Cave, beter bekend als de moordgrotten van Phnom Sampeau, een executieplaats van de Rode Khmer. Tijdens het afschuwelijke Rode Khmer-regime werd deze grot gebruikt om (dood)gemartelde mensen “weg” te gooien. De resten van botten zijn nog goed te zien. Het is een akelig gezicht, maar het is wel een must see. Hier vind je ook een aantal pagodes.

Circus Phare Ponleu Selpak Battambang

Naast ellende heeft Battambang ook mogelijkheden om te genieten van amusement. Een mooi iniatief is het Phare Battambang Circus! Alle circusvoorstellingen worden uitgevoerd door de leerlingen van de Performing Arts School. Deze jongeren treden later op in het Phare Cambodian Circus in Siem Reap of op circustours met andere professionele gezelschappen over de hele wereld (waaronder Cirque du Soleil). Met de aanschaf van een kaartje ondersteun je dit circus met hun uitrusting, verzekeringen en de mogelijkheid om jongeren ook voor latere generaties op te leiden tot artiest.

Tempels en pagodes Battambang

Battambang heeft ook bijzondere tempels en pagodes, zowel in de stad als net erbuiten. In de stad vind je de Wat Dhum Rey Sor, de pagode van de witte olifant. Deze pagode is gebouwd in 1848 en een van de oudste pagodes in Cambodja. Hoe kan het ook anders, maar hier vind je prachtige beelden van witte olifanten, de een nog groter dan de ander.  Bijzonder bezienswaardig zijn ook de muurschilderingen op de buitenmuur.

Ook Wat Phephittam is gebouwd in de late 19de eeuw en ligt ten noorden van de Phsar Nath Markt. Met name de door twee reuzen bewaakte portalen (yeak) en de met muurschilderingen versierde vihara maken deze pagode een bezoek waard.

Wat Ek Phnom

Dit is een mooie, zo niet de mooiste tempel van de regio Battambang. Het unieke aan deze tempel is de combinatie tussen nieuw en oud. De tempel werd gebouwd in de Bayon periode, maar is wel onderhevig aan slijtage en een deel is geplunderd en ligt in puin. Toch is het de moeite waard om hier een bezoek aan te brengen. Als eerste kom je bij een kleurrijke, weelderig gedecoreerde ‘nieuwe’ tempel met ernaast een witte zittende Boeddha. Dit beeld wordt omringd door bomen versierd met honderden gekleurde lintjes in een mooie tuin met vijvers. Achter deze nieuwe tempel liggen de oude tempelruïnes. Een paar torens staan nog overeind, maar veel is ingestort. Ook zijn er nog een aantal zittende Boeddhabeelden die intact zijn. Aan de binnenkant is een gravure van touwtrekkende mensen die aan een slang trekken. Je ziet ook andere complexe reliëfs in de brokstukken gegraveerd. Je moet wel een kleine heuvel op.

Kaart

Ook leuk in de regio West Cambodja


Rondreis hoogtepunten van Cambodja

Provincies: meerdere.
Prijs vanaf € 1695 per persoon. (Exclusief € 2,50 bijdrage calamiteitenfonds per boeking)
(Inclusief hoogseizoentoeslag)
Aantal dagen: 13
Op ontdekking in Cambodja. Een rondreis met de belangrijkste bezienswaardigheden van Cambodja.
Alle tour info

Phnom Kulen per jeep dagtour

Provincie: Siem Reap.
Prijs vanaf € 145 per persoon. (Exclusief € 2,50 bijdrage calamiteitenfonds per boeking)
(Inclusief hoogseizoentoeslag)
Aantal dagen: 1
Phnom Kulen National Park ligt op ongeveer 50 kilometer ten noordoosten van de stad Siem Reap. Het park heeft een gevarieerd aanbod aan bezienswaardigheden en landschappen,
Alle tour info

Campingtour Phnom Kulen

Provincie: Siem Reap.

Aantal dagen: 2
Wordt één met de natuur en boek een spannend campingavontuur in het Nationale Park Phnom Kulen.
Alle tour info

Angkor wat dagtour per jeep

Provincie: Siem Reap.
Prijs vanaf € 99 per persoon. (Exclusief € 2,50 bijdrage calamiteitenfonds per boeking)
(Inclusief hoogseizoentoeslag)
Aantal dagen: 1
Tijdens deze jeeptour door Angkor Wat neemt een Engelssprekende gids je mee door het historische park van Angkor waar je de majestueuze bouwwerken bezoekt uit het oude koninkrijk.
Alle tour info

Citytour Phnom Penh per tuk tuk

Provincie: Phnom Penh.
Prijs vanaf € 99 per persoon. (Exclusief € 2,50 bijdrage calamiteitenfonds per boeking)
(Inclusief hoogseizoentoeslag)
Aantal dagen: 1
Met de Tuk Tuk door Phnom Penh rijden is een van de meest interessante manieren om de levendige hoofdstad van Cambodja te verkennen.


Alle tour info