Skip to main content

Voorbereidingen reis Cambodja

Hoe zit het met je reis documenten als je naar Cambodja op vakantie gaat? Heb je een visum nodig, kun je een auto huren met je Nederlandse rijbewijs en wat voor anderen reisdocumenten heb je eventueel nog meer nodig. Check hier alles zodat je zeker weet dat je goed voorbereid op reis gaat.

Voorbereidingen reis Cambodja

Paspoort Cambodja

Zorg ervoor dat je paspoort nog zes maanden geldig is vanaf de dag dat je Cambodja verlaat. Je kan niet met een ID kaart naar Cambodja reizen.

Visum Cambodja

Om als toerist door Cambodja te reizen heb je een visum nodig, een 30 dagen visum kan je op verschillende manieren aanschaffen:

1. U kunt deze aanvragen bij aankomst in Cambodja. Dit kan bij de drie luchthavens: Siem Reap, Phnom Penh of Sihanoukville. De kosten bedragen $ 30 per persoon en je moet een pasfoto meenemen. Indien je over land binnen komt, betaal je $ 35 per persoon.

2. Daarnaast kun je een visum aanvragen bij de ambassade van Cambodja in Brussel.

3. Je kunt ook een e-visum aanvragen, een ETA. Dit is de handigste en snelste manier. Dit visum kost $ 35 per persoon + $ 6 administratiekosten. Deze prijs ligt hoger dan wanneer u het visum koopt bij aankomst op een van de luchthavens, maar het bespaart je een enorme lange rij op de luchthaven en daarmee ook veel tijd. Het online visum vraag je hier aan! Je hebt het visum binnen drie werkdagen per mail binnen en je kunt alleen met creditcard betalen. Het visum is drie maanden geldig en je kunt hiermee 30 dagen in Cambodja verblijven.

NIEUW: Aankomst- en vertrekkaart, gezondheidsdocument en douaneformulier

Met ingang van 1 juli 2024 worden de papieren aankomst-/vertrekkaart, het gezondheidsdocument en het douaneformulier vervangen door een elektronische “E-arrivalcard”. Dit betekent dat alle toeristen die Cambodja bezoeken om 7 dagen of korter voor aankomst een digitale aanvraag in te dienen via een speciale app.

Hoe werkt het?

  • Download de officiële E-arrival-app: https://arrival.gov.kh/
  • Vul minimaal 7 dagen voor aankomst je persoonlijke- en reisgegevens in.
  • Ontvang een bevestigingsmail met een QR-code.
  • Toon bij aankomst de QR-code aan de immigratie-beambte.
  • Op de luchthavens zijn tablets beschikbaar om het formulier in te vullen

Wees voorbereid en geniet van een vlotte reis naar Cambodja! De E-kaart is gratis, bij gebruik van de app wordt je stap voor stap door het proces geleid en geen papierwerk meer bij aankomst. Voor meer informatie, bezoek de officiële website: https://arrival.gov.kh/

Reisadvies Cambodja

Hier lees je het officiële reisadvies voor Cambodja van het ministerie van Buitenlandse zaken.

Vaccinaties Cambodja

Dit advies is van algemene aard, omdat elke reiziger te maken heet met een andere (gezondheids)situatie(s). Aan dit advies kun je daarom geen rechten verlenen. Aanbevolen vaccinaties zijn: DTP, Hepatitis A en B en BMR. In Cambodja kunnen malariapillen noodzakelijk zijn, want vooral in het grensgebied met Vietnam en Laos is er een kans op malaria (onder voorbehoud van wijzigingen). In het gebied van Siem Reap en Angkor is geen malaria. Neem wel DEEt mee.

Voor Cambodja zijn er geen coronavaccinaties verplicht en het is ook niet noodzakelijk dat ongevaccineerde reizigers een negatieve PCR test overleggen.

Gezondheidszorg Cambodja

De medische zorgvoorzieningen in Cambodja zijn beperkt. Basishulp is mogelijk. Bij ernstige verwondingen, ziekte of complexe chirurgische ingrepen moet je geëvacueerd worden naar bijvoorbeeld Bangkok in Thailand. Sluit daarom een goede reisverzekering af.

Gebruikt u medicijnen?

Auto huren Cambodja

Om een auto te huren in Cambodja heb je, naast je Nederlandse rijbewijs, een internationaal rijbewijs nodig. Via de agent van Veelzijdig Cambodja is het mogelijk om een jeep-rondreis te boeken of een losse autohuur (Jeep).

Cambodjaans geld

In Cambodja is de munteenheid de Riel (KHR). Een dollar is ongeveer 4.000 Riel. De Amerikaanse Dollar en Cambodjaanse Riel worden overal door elkaar heen gebruikt. Je kunt overal deels in Riel betalen en wisselgeld in Dollars terug krijgen of andersom. De prijzen worden in beide valuta aangegeven.

Pinnen Cambodja

In grote Cambodjaanse steden als Phnom Penh, Siem Reap, Sihanoukville, Battambang, Kampot, Kampong Cham, Kampong Thom en Koh Kong kun je probleemloos pinnen. Tegenwoordig komen er ook in de kleinere plaatsen geldautomaten (ATM’s) bij. Op het eiland Koh Rong is GEEN pinautomaat. Voor je strandverlenging hier moet je dus voldoende cash meenemen.

Let op: Bij iedere pintransactie worden er wel kosten in rekening gebracht, dit kan soms flink oplopen. Houd rekening met kosten van $ 5 per keer of meer.

Let op: standaard staan bankpassen op alleen pinnen in Europa. Pas deze stand van je pas aan voordat je vertrekt. Zet de pas bij thuiskomst weer op “Europastand”.

Fooien

De Cambodjaanse bevolking doet alles voor je met een glimlach, maar ze stellen een fooi enorm op prijs. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen, want een fooi is een uiting van waardering. Zorg ervoor dat je daarom altijd een aantal kleine coupures riel bij je hebt om een passende fooi te geven. Onderstaande bedragen geven je een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard ben je hierin vrij om zelf te beslissen of om een ander bedrag te geven!

Indicatie fooien: 

 • Chauffeur : 8.000 Cambodjaanse riel (+/- 2 euro) per dag
 • Gids : 16.000 Cambodjaanse riel (+/- 4 euro) per persoon per dag
 • Kamermeisje : ca. 4000 Cambodjaanse riel (+/- 0,80 euro) per kamer per nacht
 • Kofferdrager : ca. 3000 Cambodjaanse riel (+/- 0,60 euro) per koffer

Taal Cambodja

De officiële hoofdtaal in Cambodja is de Khmer taal. De khmer taal is verwant aan de taal van Vietnam en Laos en wordt ook deels nog gesproken in de Mekong Delta in Vietnam. De woorden uit de Khmer taal ontlenen voor een groot deel aan het Pali, een taal uit het zuiden van India. Oudere Cambodjanen spreken ook nog Frans, omdat het vroeger een Franse kolonie was. In Cambodja kun je verder over het algemeen ook heel goed terecht met het Engels. Taxi- en tuk-tuk chauffeurs spreken goed Engels evenals gidsen en in hotels en restaurants.

Voltage

De netspanning in Cambodja is 220 volt. In de hotels kan het stekkertype soms wel verschillen waardoor het raadzaam is een universele wereldstekker mee te nemen. Je kunt deze het beste voor vertrek in Nederland kopen. Veel hotels in Cambodja beschikken over een eigen generator in verband met stroomuitval. Al komt dit tegenwoordig nog maar zelden voor.

Tijdsverschil Cambodja

Het tijdverschil tussen Cambodja en Nederland bedraagt in de winter 6 uur en in de zomer 5 uur.

Fotograferen en gebruik drone in Cambodja

Je kunt in Cambodja bijna alles fotograferen: de indrukwekkende bezienswaardigheden, de prachtige landschappen en nog veel meer. De lokale bevolking gaat graag op de foto, maar het is wel gepast om hiervoor van te voren toestemming aan te vragen. Het fotograferen van vliegvelden en militaire objecten is NOOIT toegestaan.

Voor het gebruik van een drone in Cambodja zijn geen regels. let op: er zijn wel een aantal no-fly zones in Cambodja: Phnom Penh, Angkor Tempels, het koninklijk paleis in Phnom Penh, de luchthavens en bij alle historische tempels in het land. Drones mogen niet gebruikt worden voor zaken als het vervoer van gevaarlijke stoffen, het uitdragen van propaganda en/of als voorwerp om te schieten. Let ook op dat de luchtvaartmaatschappij toestemming geeft om uw drone te vervoeren. Hier vindt u meer informatie voor uw drone in Cambodja.

Gepaste kleding

Het is altijd belangrijk wat je meeneemt op vakantie. Bij een reis naar Cambodja moet je hier zeker even extra aandacht aan geven. Reis je in het regenseizoen? Neem dan een extra regenjas, waterproof jas of poncho mee, want je kan hem wel eens nodig hebben, want als er een bui is, dan kan die ook heel stevig zijn. In Cambodja zijn veel tempels en religieuze locaties. Voor deze bezienswaardigheden zijn een aantal kledingvoorschriften uit respect voor het geloof. Vergeet daarom geen kleding mee te nemen die de schouders en knieën bedekken, want het is niet toegestaan om met hemdjes met alleen schouderbandjes of korte broeken/rokken boven de knie deze religieuze locaties te betreden. Houd je van een actieve vakantie? Goede wandelschoenen mogen dan niet ontbreken in de koffer naast slippers en stevige sandalen.

Armoede Cambodja

Helaas staat Cambodja ook nog steeds bekend om de armoede. Een groot deel van de bevolking (40%) leeft onder de armoedegrens. Dit is vooral terug te zien in de kleinere dorpjes. Ook kun je te maken krijgen met jonge kinderen die je iets willen verkopen, voornamelijk bij de toeristische bezienswaardigheden. Koop niets van deze kinderen, want er zit een heel crimineel netwerk achter van volwassenen. Hierdoor kunnen deze kinderen niet naar school of spelen en als je blijft kopen, hou je dit netwerk in stand.

Nuttige adressen:

Cambodjaanse Ambassade in België

Avenue de Tervuren 264 A   B-1050 Bruxelles
Ma t/m vrij van 09:00 – 12:00 en 14:00 – 17:00
T: 0032(0)2 2770372
F: 0032(0)2 2778999

Nederlandse ambassade in Cambodja:

Er is geen Nederlandse ambassade in Cambodja. Indien je hulp nodig hebt, kan je contact opnemen met de Nederandse ambassade in Thailand:

15 Soi Ton Son
Lumphini, Pathumwan
Bangkok 10330
Thailand
telefoon: +6623095200

Openingstijden

 • Maandag: 8.30 – 11.00 en 13.30 – 15.00 uur (alleen op afspraak)
 • Dinsdag: 8.30 – 11.00 en 13.30 – 15.00 uur (alleen op afspraak)
 • Woensdag: 8.30 – 11.00 en 13.30 – 15.00 uur (alleen op afspraak)
 • Donderdag: 8.30 – 11.00 en 13.30 – 15.00 uur (alleen op afspraak)
 • Vrijdag: 8.30 – 11.00 (alleen op afspraak)
 • Zaterdag: gesloten
 • Zondag: gesloten

Nederlands Consulaat in Cambodja:

In Siem Reap zit wel een Nederlands consulaat.
Honorair Consul: mw. drs. Godie van de Paal
Wat Polanka Road
Phum Boeng Dounpa
Sangkat Slorkram
Siem Reap
Telefoon:+855 (0) 704 390 58
E-mail: [email protected]
Openingstijden: alleen op afspraak.

Verkeersbureau Cambodja

Cambodja heeft geen verkeersbureau in Nederland. Voor informatie over reizen en vakantie kun je terecht bij het verkeersbureau van Cambodja in Cambodja zelf.

Cambodia Tourist Information Center
#262 Monivong Blvd
Khan Daun Penh
Phnom Penh
Cambodja
Tel. +855 23 218 585
Fax +855 23 213 331
E-mail: [email protected]

Ministry of Tourism of Cambodia
Lot 3A, St. 169
Veal Vong Commune
Prampi Makara District
Phnom Penh
Cambodja
Tel. +855 23 88 50 39
E-mail: [email protected]

 

AANBEVOLEN TOURS

Rondreis Zuid Cambodja

Prijs vanaf € 1098. per persoon
(Inclusief hoogseizoentoeslag)

Rondreis hoogtepunten van Cambodja

Prijs vanaf € 1695. per persoon
(Inclusief hoogseizoentoeslag)

Rondreis onbekend Cambodja

Prijs vanaf € 2265. per persoon
(Inclusief hoogseizoentoeslag)

Tempels, homestay en platteland van Cambodja

Prijs vanaf € 885. per persoon
(Inclusief hoogseizoentoeslag)

Cultuur & Strand Koh Rong

Prijs vanaf € 1289. per persoon
(Inclusief hoogseizoentoeslag)