Skip to main content

Cambodja eten

Het eten in Cambodja is eenvoudig en heeft veel gerechten uit de Chinese en Thaise keuken. Rijst is bijna altijd de basis voor hun gerechten maar ze gebruiken minder kruiden. Het wordt vaak omschreven als simpel maar elegant. Veel gerechten zijn ook vegetarisch

De keuken van Cambodja is misschien minder bekend als zijn wereldberoemde buurlanden Thailand en Vietnam maar, het is nog steeds even lekker.

Cambodjaanse gerechten

Vis amok

Vis amok is een gerecht waar Cambodja om bekend staat. Het is een romige curry en kan bijna in elk restaurant besteld worden. De traditionele manier om dit gerecht te maken is door het te koken in bananenbladeren in de vorm van een kom, waar het in geserveerd wordt.

Kuy teav

Dit is een van de populairste Cambodjaanse streetfoods, Hiermee starten de meeste Cambodjanen hun dag. Kuy Teav ook wel noodlesoep genoemd en kun je overal krijgen en het is zeker de moeite waard om te proberen.

Krab

De kleine stad Krep aan de kust, staat bekend om zijn heerlijke krab die elke dag gevangen en verkocht wordt op de krab markt. Je kan het overal krijgen maar in Kep is de krab het meest vers. Het wordt meestal geserveerd met Kampot peper op het menu.

Vis

Het Tonlé sap meer is het grootste zoetwater meer van Zuidoost-Azië, het brengt veel vis in de Cambodjaanse keuken. Op de Tonlé Sap rivier zie je dagelijks vele vissers diverse soorten vis vangen. Vis is in Cambodja het meest geserveerde vlees bij een Cambodjaans gerecht. Ik zal vooral aanraden om veel verschillend soorten vis te eten, vragen naar wat voor visgerecht zei aanraden wordt vaak beantwoord met het gerecht dat zei het lekkerst maken dus, vind ik altijd een leuke vraag om te stellen.

Fruit en groente

Cambodja heeft een grote diversiteit in de groente en fruit die zij in gerechten gebruiken. Naast de gebruikelijke groentes in Nederland gebruiken ze in Cambodja diverse kolen, gember soorten, aubergines, bananenbloemen en meloenen die wij niet kennen.

Als fruit eten ze veel, kokosnoten, mango, papaja, watermeloen en bananen. Maar ook meer onbekenden soorten voor ons zoals sterappel, mangoesten, drakenfruit, rambutan, persimoen, sapodilla, longans, jackfruit en tamarinde pomelo.

Drinken

Iedereen die wel is naar Azië is geweest, weet dat thee een van de meeste dingen is dat ze het meest drinken, dat is in Cambodja ook zo. Daarnaast drinken ze veel vruchtensap. Het water uit de kraan is niet drinkbaar. Je kunt dit kopen in flesjes water op bijna elke hoek van de straat.

Achor bier

Cambodja heeft zijn eigen bier, Anchor Bier. Deze moet je ook zeker proberen als je een liefhebber bent van bier.

Streetfood

Als je na deze gerechten ook nog iets meer spanning wilt kan je altijd nog wat gegrild streetfood (straatvoedsel) halen. Street food zoals schorpioenen, kakkerlakken, kikkers en tarantula’s koop je in de stalletjes langs de weg. Laat mij vooral weten wat je ervan vond!

AANBEVOLEN TOURS

Phnom Penh's ULTIEME Street Food Tour

Prijs vanaf € 69. per persoon
(Inclusief hoogseizoentoeslag)

Foodtour Khmer Discovery

Prijs vanaf € 75. per persoon
(Inclusief hoogseizoentoeslag)

Cultuur & Strand Koh Rong

Prijs vanaf € 1289. per persoon
(Inclusief hoogseizoentoeslag)