Skip to main content

Preah Vihear

Regio: Noord Cambodja
Provincie: Preah Vihear

Preah Vihear is niet de bekendste tempel van Cambodja maar wel een tempel op de mooiste plek in Cambodja. De Prasat Preah Vihear, zoals de volledige naam luidt, ligt op een van de steile hellingen van het Dangkrek gebergte op 625 meter hoogte.

Wat is Prasa Preah Vihear?

Prasat Preah Vihear was een belangrijk bedevaartsoord in de Angkoriaanse periode. Over de bouw van deze tempel is 300 jaar gedaan. Koning Yasovarman I is begonnen met de bouw en zeven Khmer vorsten later, onder leiding van Suryavarman II was het complex klaar. Suryavarman II heeft ook Angkor Wat laten bouwen.

Volgens UNESCO is dit hindoeïstische monument bijzonder, omdat het, ondanks dat het al ruim 1000 jaar bestaat en door de afgelegen locatie in een uitstekende staat verkeert. Preah Vihear is opgedragen aan Hindoegoed Shiva, die samen met Vishnu en Brahma de hindoeïstische drie-eenheid vormt.

Wat deze tempel ook bijzonder maakt, is dat het complex is gericht naar het Noorden. Iets wat zeer ongebruikelijk is bij Hindoeïstische tempels, deze zijn gewoonlijk op het Oosten gericht.

Cambodja of Thailand?

In het begin van de 20e eeuw, werd Prasat Preah Vihear “herontdekt” door de buitenwereld en werd de tempel onderwerp van een conflict tussen Thailand en het nieuwe onafhankelijke Cambodja omdat het in het grensgebied van beide landen ligt. In 1904 stelden Siam en de Franse koloniale autoriteiten een gezamenlijke commissie in om een uitspraak te doen om zodoende de grens van Cambodja vast te leggen. De commissieleden plaatsten bijna allemaal de tempel van Preah Vihear aan de kant van Thailand. In 1907 deden Franse officieren onderzoek en zij stelden voor om een kaart om de grens te maken. Dit resulteerde in een topografische kaart, die de tempel aan de Cambodjaanse kant in de provincie Preah Vihear plaatste. Na een langdurig geschil tussen Thailand en Cambodja wees een meerderheid van het Internationale Hof van Justitie/Arbitrage in Den Haag de tempel aan Cambodja toe. Dit was in 1962. Thailand heeft deze uitspraak niet aangevochten, maar claimt wel het land rondom de tempel aan zichzelf toe. De onrust laaide echter weer op toen de Preah Vihear tempel in 2008 werd toegevoegd tot de UNESCO Werelderfgoedlijst. Beide landen hebben militairen in de omgeving gelegerd die regelmatig met elkaar in gevecht raken. Helaas heeft dit in 2011 geleid dat een van de vleugels van de tempels is ingestort. Sinds 2011 is het rustig.

Uitzicht Preah Vihear

Omdat de tempel op een hoge klif ligt, heb je boven een grandioos uitzicht over de omgeving. Op de achtergrond ligt de heilige berg van Phnom Kulen en rondom de klif heb je eindeloos uitzicht over de prachtige natuur. Om de tempel te bezoeken moet je dus naar boven. De mooiste manier om naar boven te gaan is via de Monumental Stairway, een 275 meter lange versierde prachtig route naar de tempel. Je kan ook via de Eastern Stairway gaan. Deze route is 1800 meter lang, dus goed voor de conditie. Toch is deze route lang gesloten geweest omdat er veel mijnen lagen. Gelukkig zijn deze nu allemaal geruimd en kan je veilig naar boven.

De Tempel Preah Vihear

Bijzonder aan de tempel is omdat hij door verschillende eeuwen gebouwd is, er ook diverse architectonische stijlen zijn.

De tempel heeft vier niveaus en vier binnenplaatsen. Het belangrijkste gebouw dat je hier aantreft zijn de vijf gopuras (toegangspoorten tot het tempelcomplex), en het koninklijk paleis. Deze groep van gebouwen (Gopuras) was het logeergedeelte van de koning, wanneer hij eerbetoon kwam brengen aan de machtige God Shiva. De twee andere vleugels waren de onderkomens voor de pelgrims.

De voorste stenen trap is de belangrijkste toegangspoort naar de tempel. De trap is 8 meter breed en 78 meter lang. Hij bestaat uit 162 treden. Bij de eerste trede is een groot standbeeld van Singa op een stenen sokkel. De volgende 54 treden zijn 4 meter breed en hebben een lengte van 27 meter. Deze brengen je bij het tweede niveau, dat ook versierd is met een stenen Singa beeld.

De Nagaraj binnenplaats is met stenen geplaveid en 7 meter breed en 31,8 meter lang. Vanaf hier leidt de trap naar de eerste niveau Gopura. De leuning van de trap is versierd met zevenkoppige slangen genaamd “Ngu Suang” en leidt naar het Prasat. De koppen en staarten van de naga’s lijken aan beide kanten op gewone slangen. Het hoofd gedeelte van de naga ziet er erg indrukwekkend uit, omdat het is gemaakt uit stevige, enkele stenen.

Elementen Preah Vihear:

      1. Stenen trap met 162 treden
      2. Nagaraj Courtyard
      3. Gopura I
      4. Leeuwenkopreservoir Sra Song
      5. eerste Avenue
      6. Gopura II
      7. tweede avenue
      8. Reservoir
      9. Gopura III
      10. Muur
      11. Gebouwen
      12. Gebouwen
      13. Derde avenue
      14. Gopura IV (Khleang/Baphuon periode) en Gopura V (Koh-Ker stijl)
      15. Bannalai
      16. Bhavalai
      17. Hoofdheiligdom met de galerijen

Vanaf 2015 kan je niet meer via Thailand naar Preah Vihear. Preah Vihear is te bezoeken van 7.30 tot 17.30. Tot 16.00 uur kan je een toegangskaartje kopen.

Kaart

Ook leuk in de regio Noord Cambodja


Rondreis hoogtepunten van Cambodja

Provincies: meerdere.
Prijs vanaf € 1695 per persoon. (Exclusief € 2,50 bijdrage calamiteitenfonds per boeking)
(Inclusief hoogseizoentoeslag)
Aantal dagen: 13
Op ontdekking in Cambodja. Een rondreis met de belangrijkste bezienswaardigheden van Cambodja.
Alle tour info

Phnom Kulen per jeep dagtour

Provincie: Siem Reap.
Prijs vanaf € 145 per persoon. (Exclusief € 2,50 bijdrage calamiteitenfonds per boeking)
(Inclusief hoogseizoentoeslag)
Aantal dagen: 1
Phnom Kulen National Park ligt op ongeveer 50 kilometer ten noordoosten van de stad Siem Reap. Het park heeft een gevarieerd aanbod aan bezienswaardigheden en landschappen,
Alle tour info

Campingtour Phnom Kulen

Provincie: Siem Reap.

Aantal dagen: 2
Wordt één met de natuur en boek een spannend campingavontuur in het Nationale Park Phnom Kulen.
Alle tour info

Angkor wat dagtour per jeep

Provincie: Siem Reap.
Prijs vanaf € 99 per persoon. (Exclusief € 2,50 bijdrage calamiteitenfonds per boeking)
(Inclusief hoogseizoentoeslag)
Aantal dagen: 1
Tijdens deze jeeptour door Angkor Wat neemt een Engelssprekende gids je mee door het historische park van Angkor waar je de majestueuze bouwwerken bezoekt uit het oude koninkrijk.
Alle tour info