Skip to main content

Banteay Srei

Regio: Noord Cambodja
Provincie: Siem Reap

Banteay Srei ligt niet bij het Angkor Tempelcomplex, maar op 28 kilometer ten noordoosten van Siem Reap, richting het Phnom Kulen National Park. Oorspronkelijk was de tempel omringd door de stad Īśvarapura .

Banteay Srei

De naam Banteay Srei betekent de ‘Tempel van de Vrouwen’. Deze naam komt omdat men beweerd dat de tekeningen die erop staan zo gedetailleerd en precies zijn, dat dit alleen gemaakt kan zijn met de preciesheid van vrouwenhanden. De Banteay Srei heeft daarom ook veel bijnamen zoals: “The lady Temple”, “The Tiny Temple” en “The pink Temple”.

Toen Banteay Srei voor het eerst werd herontdekt, dacht met dat deze tempel uit de 13de of 14de eeuw stamde, omdat men dacht dat het verfijnde snijwerk en decoraties herinneren aan het einde van de Angkor-periode. Later werd dit gecorrigeerd naar 967 na Christus, op basis van inscripties die op de site waren gevonden. Banteay Srei is een van de kleinste tempels in het gebied, maar qua decoratie en precisie een van de grootste.

Het bijzondere aan deze tempel is dat deze tempel niet door een koning is gebouwd, maar door een lid van het hof genaamd Yajnavaraha. Hij diende als adviseur voor toenmalige Khmer-koning Rajendravarman II. Ook deze tempel, is net als vele andere tempels een hindoeïstische tempel, gewijd aan de god Shiva. Banteay Srei is voor het grootste gedeelte gebouwd van rood zandsteen, wat het uniek maakt voor het gebied van Angkor en omgeving.

Ontdekking Banteay Srei

De tempel is ontdekt in 1914 en kwam in 1923 in het nieuws toen de Fransman Andre Malraux vier devata’s (beelden) stal. Malraux werd gearresteerd en de beelden werden teruggegeven. Na deze diefstal werd besloten om deze tempel te restaureren en in 1930 werd deze restauratie uitgevoerd door de EFEO met behulp van de toen zeer innovatieve anastylosemethode. Dit is een methode waarbij een monument wordt gerestaureerd met gebruikmaking van de originele elementen. Het project, zoals tegenwoordig blijkt, was een groot succes en leidde al snel tot andere grotere projecten, zoals de restauratie van Bayon. Tussen 2000 en 2003 is er een drainagesysteem aangelegd. Ook werden er maatregelen genomen om schade aan de muren van de tempel door nabijgelegen bomen te voorkomen.

De kunstgalerie van Banteay Srei is heel goed bewaard gebleven en veel van het houtsnijwerk is driedimensionaal.

Kaart

Ook leuk in de regio Noord Cambodja


Rondreis hoogtepunten van Cambodja

Provincies: meerdere.
Prijs vanaf € 1695 per persoon. (Exclusief € 2,50 bijdrage calamiteitenfonds per boeking)
(Inclusief hoogseizoentoeslag)
Aantal dagen: 13
Op ontdekking in Cambodja. Een rondreis met de belangrijkste bezienswaardigheden van Cambodja.
Alle tour info

Phnom Kulen per jeep dagtour

Provincie: Siem Reap.
Prijs vanaf € 145 per persoon. (Exclusief € 2,50 bijdrage calamiteitenfonds per boeking)
(Inclusief hoogseizoentoeslag)
Aantal dagen: 1
Phnom Kulen National Park ligt op ongeveer 50 kilometer ten noordoosten van de stad Siem Reap. Het park heeft een gevarieerd aanbod aan bezienswaardigheden en landschappen,
Alle tour info

Campingtour Phnom Kulen

Provincie: Siem Reap.

Aantal dagen: 2
Wordt één met de natuur en boek een spannend campingavontuur in het Nationale Park Phnom Kulen.
Alle tour info

Angkor wat dagtour per jeep

Provincie: Siem Reap.
Prijs vanaf € 99 per persoon. (Exclusief € 2,50 bijdrage calamiteitenfonds per boeking)
(Inclusief hoogseizoentoeslag)
Aantal dagen: 1
Tijdens deze jeeptour door Angkor Wat neemt een Engelssprekende gids je mee door het historische park van Angkor waar je de majestueuze bouwwerken bezoekt uit het oude koninkrijk.
Alle tour info

Tempels, homestay en platteland van Cambodja

Provincies: meerdere.
Prijs vanaf € 885 per persoon. (Exclusief € 2,50 bijdrage calamiteitenfonds per boeking)
(Inclusief hoogseizoentoeslag)
Aantal dagen: 7
Tijdens deze zevendaagse reis bezoek je niet alleen de indrukwekkende tempels van Angkor en Banteay Chhmar maar ook Battambang en een aantal onbekende highlights tijdens een mystery jeep tour.
Alle tour info