Skip to main content

Kratie (Kracheh)

Regio: Oost Cambodja
Provincie: Kratie

Kratie, spreek uit als kra-tsjeh, is een klein dorpje aan de oostelijke oever van de Mekong Rivier, gelegen tussen Stung Treng in het noorden en Kampong Cham in het zuiden. In het dorp heerst een gemoedelijke en landelijke sfeer en zo druk als Phnom Penh is, zo rustig is Kratie.

Kratie

Vooral dankzij de ligging en door de oude koloniale architectuur is Kratie een mooie en relaxte stad. Kratie heeft niet geleden onder bombardementen tijdens de oorlog en een groot aantal van de fraaie koloniale gebouwen zijn dan ook nog steeds in goede staat. Een wandeling door het stadje is dan ook zeker de moeite waard. Ook de kleine dorpjes rondom Kratie zijn leuk om te bezoeken, want hier is nog geen massatoerisme. Hier vind je nog echt het authentieke Cambodja.

In Kratie en omgeving wonen ongeveer 290.000 inwoners. Dat klinkt veel, maar de provincie heeft een gemiddelde bevolkingsdichtheid van 26 inwoners per km2 waarvan ongeveer 70% langs de oevers van Mekong rivier woon. In vergelijking met Nederland, hier wonen 523 mensen per km2.

In het omringende berglandschap wonen zeven verschillende etnische minderheidsgroepen, bergstammen. Het grootste deel van de stammen komt oorspronkelijk uit Vietnam. Dat zie je ook terug in hun “inheemse” taal en gebruiken:

  • Bunong
  • Kouy
  • Mil
  • Khonh
  • Kraol
  • Steang
  • Thamoun

Irrawaddy dolfijnen

Toch kom je niet naar Kratie voor de omgeving of de bergstammen, maar voor de zeldzame Irrawaddy rivier dolfijnen. 16 kilometer ten noorden van Kratie vind je Kampi Village, ook bekend als “Kampi Dolphin Site”. Hier leeft een groep zeldzame irrawaddy dolfijnen, van ongeveer 25 dolfijnen. Andere groepen leven meer noordelijk in de buurt van Stung Treng richting de grens met Laos.

In 1999 is een stichting opgericht om deze dolfijnen te beschermen. Door middel van voorlichting aan de lokale vissers en het reguleren van de toeristenstroom probeert deze stichting dit doel te bereiken. De vissers zijn namelijk de grootste bedreiging voor de dolfijnen omdat ze vaak vast bleven zitten in de netten en hierdoor verdronken. Door de voorlichting aan de vissers wordt hier nu beter op gelet. Veel vissers hebben ook een baan gekregen bij de stichting door hun boot beschikbaar te stellen om toeristen naar de plek te varen waar de dolfijnen vaak zwemmen.

Het beste moment van de dag om te dolfijnen te spotten is aan het einde van de middag, vlak voor zonsondergang. De dolfijnen gaan dan op zoek naar eten. De kapitein van de boot weet waar ze dat meestal doen en zal de boot stil leggen als je de plek nadert, zodat de dolfijnen niet afgeschrikt worden van het motorgeluid. Geniet op dat moment van de rust, de dolfijnen en de prachtige zonsondergang bij de Mekong Rivier. Absolute zekerheid dat je de dolfijnen ziet, kan ik niet geven, maar de kans is wel redelijk groot.

Koh Trong

Tegenover Kratie, ligt in het midden van de Mekong Rivier, het eilandje Koh Trong. Met de boot ben je hier in een paar minuten. Het eiland is autovrij en het is erg leuk om dit eiland op de fiets te verkennen. De route is ongeveer negen kilometer. Op het eiland staan een aantal tempels, typische houten huisjes en je vind er landbouwgrond waar rijst en fruit op worden verbouwd. Onderweg maak je kennis met de vriendelijke, hardwerkende bewoners van het eiland. Stop vooral om de lokale producten te proeven en te kopen. Aan de zuidwestelijke kant van het eiland ligt een “floating village”, een drijvend dorp dat je kunt bezoeken en waar je kunt zien hoe de mensen hier leven op de rivier en van de visvangst.

100 kolommen Pagode

38 kilometer ten noorden van Kratie staat de 100 kolommen pagode. Deze tempel werd gebouwd op de plaats waar de tempel van het Koninklijk Paleis van Sam Phu Borak, hoofdstad van de Chen La-tijd, zich bevindt. In het gebied zijn er vier boeddhistische tempels die in verschillende richtingen kijken:

  • Vihear Lao kijkt uit op het westen
  • Vihear Sar Sar-100 kijkt uit op het noorden
  • Vihear Kork Keut kijkt uit op het oosten
  • Vihear Kork kijkt uit op de zuiden

Tijdens het Khmer nieuwjaar vieren de inwoner tijdens het vierdaagse festival de jaarwisseling, waarbij ze beginnen bij Vihear Sar Sar – 100 en dan eindigen bij Vihear Lao (noord-oost-zuid-west).

Door een bliksem begin 1900 zijn 22 zuilen afgebrand. Vanwege deze brand is de tempel afgebroken en opnieuw gebouwd door de lokale bevolking, echter met maar 78 kolommen. In 1987 is de pagode gerenoveerd en uitgebreid tot 116 kolommen. Op 14 januari 1998 was de tempel klaar en werd deze ingehuldigd.

Phnom Sambok Pagoda

De Phnom Sambok-pagode is een kleine pagode bovenop een heuvel halverwege tussen de stad Kratie en het Kampi Mekong-dolfijnengebied. Het dateert uit de 15e eeuw en is een populaire plaats van aanbidding bij de lokale bevolking tijdens religieuze vieringen. Phnom Sambok is 70 meter hoog, met trappen die naar de tempel op de top leiden. Volg de rij monniken terwijl je de trappen naar de top beklimt. De pagode biedt een spectaculair uitzicht op het omliggende platteland.

Mekong Turtle Conservation Centre

©Mekong Turtle conservation centre
©Mekong Turtle conservation centre

60 kilometer ten noord van Kratie ligt het Mekong Turtle Conservation Centre. Tot 2007 werd gedacht dat de Cantor Giant Softshell schildpad uitgestorven was, tot er bij toeval een aantal schildpadden van dit soort werd aangetroffen. Om een speciaal traject op te starten werd het centrum opgericht, ter behoud van deze schildpad. Deze Cantor schildpad kan wel twee meter lang worden. Eieren worden verzameld van de rivieroevers  en samengebracht in een grote vijver. Hier kunnen de eieren van de schildpad, zonder gevaren van buitenaf, uitkomen. Bezoekers kunnen de babyschildpadjes zien en meer te weten komen over deze bijzondere schildpad. Na tien maanden worden de babyschildpadden in de maanden mei en/of juni vrijgelaten in het wild.

Chhlong

31 kilometer ten zuiden van Kratie ligt het dorp Chhlong. Het Chhlong-gebied is de thuisbasis van verschillende opmerkelijke tempels, waaronder de Wat Hanchey tempel die op een heuvel staat en de 18e-eeuwse Roka Kandal-pagode, die, samen met een aantal nu grotendeels vervallen koloniale gebouwen, een herinnering zijn aan de vroegere verhevenheid van de stad als handelshaven en centrum van zakelijke en religieuze activiteiten van de Fransen en de Chinezen. In 2017 is hier een mooi boutique hotel geopend, het Relais De Chhlong met kenmerken uit deze tijd.

Kaart