Skip to main content

Ban Lung

Regio: Oost Cambodja
Provincie: Ratanakiri

Ban Lung ligt in het noordoosten van Cambodja, in de provincie Ratanakiri. De belangrijkste reden om Ban Lung te bezoeken is de mooie omgeving van de Ratanakiri provincie en omdat er in dit gebied veel bergstammen leven.

Ratanakiri

In 1979 werd Ban Lung de hoofdstad van provincie Ratanakiri en heeft sindsdien meer bekendheid gekregen. Sindsdien is er niet veel veranderd. Verder is Ban Lung een rustig dorp dat steeds meer groeit. Alleen bij de markt is het druk. Veel van deze bergstammen die in dit gebied wonen, komen naar Ban Lung om op de markt hun spullen te verkopen.

Je komt niet voor Ban Lung om te feesten en uit te gaan, maar voor de prachtige omgeving. Door de aanleg van nieuwe wegen wordt Ban Lung ook steeds beter bereikbaar, want er zijn hier voornamelijk onverharde grindwegen.

Overnachten in Ban Lung

Het toerisme maakt hier een opmars en dat zie je ook terug in overnachtingsmogelijkheden. In het centrum van Ban Lung zijn vooral eenvoudige hostels en homestays. Buiten het centrum vind je luxe lodges en resorts.

Virachey National Park

Banlung is een ideaal startpunt om (meerdaagse) hikes te maken en hierbij de lokale bergstammen te bezoeken. Het park heeft een divers landschap met valleien, bossen, rivieren en heuvels. Het park is ook nog niet ontdekt door het massatoerisme, wat goed is voor de dieren die hier leven. Zo leven er olifanten, beren, luipaarden en andere zeldzame dieren. In het Nationaal Park Virachey ga je dan ook terug naar basic. Je kookt boven een vuurtje en slaapt onder de sterren beschermd door fakkels. Wil je toch iets “meer” comfort, dan kun je er ook voor kiezen om te overnachten in een homestay bij de bergstammen. Diverse etnische groepen wonen in dit gebied. Een groep die hier is woont, zijn de Tampuans. Deze groep heeft hun eigen taal en een interessante cultuur. Hier draait alles om de landbouw en muziek en ze laten hun leven leiden door geesten en waarzeggers. Ze eten vooral vegetarisch en vis. Ze wonen in bamboehuizen en 80 % van de bergstammen zijn analfabeet. Door een bezoek te brengen aan deze bergstammen, krijgt je trip een extra cultuur interessant tintje en leer je hoe de lokale bevolking leeft en wat hun tradities zijn. Ook in dit gebied wonen bergstammen van H’Mong

Yeak Laom Meer Banlung

Vijf kilometer ten oosten van BanLung ligt het Yeak Laom meer. Dit kratermeer is 4000 jaar geleden ontstaan door een vulkaanuitbarsting en is 50 meter diep en heeft een doorsnee van 800 meter. Momenteel behoort het tot een beschermd natuurgebied van 12.000 hectare. Rondom het meer is een bos. Ben je een vogelliefhebber, dan is dit meer zeker een aanrader, want een groot aantal vogels vertoefd in dit gebied. Je kan ook zwemmen in het meer.  Ook rondom het meer woont de Tampuan etnische minderheid.

Watervallen Ban Lung

Katien waterval
Khachanh Waterval

Ratanakiri is de provincie van de watervallen. Bij Ban Lung vind je vier prachtige watervallen. Check van tevoren bij de lokale bevolking of ze te bezoeken zijn.

  1. De Khachang Waterval ligt in de Kontung rivier, die weer uitmondt in de Sre Pok rivier. Deze waterval is makkelijk te bereiken omdat deze zeven kilometer ten zuiden ligt van Ban Lung. Het water blijft in deze waterval het gehele jaar stromen.
  2. Ou’Sensranoh Waterval ligt negen kilometer ten zuiden van Banlung. Deze waterval is 18 meter hoog en boven heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. Ook deze waterval stroomt het gehele jaar. Rondom deze waterval ligt ook een mysterieuze jungle met bijzondere flora en fauna.
  3. De Katien-waterval ligt 17 kilometer ten zuiden van Ban Lung. Vanaf de parkeerplaats moet je een klein stukje naar beneden lopen en vervolgens onder een overhangende rots door. Ook in het droge seizoen kun je hier een duik nemen, maar door de sterke stroming kleurt het water bruin, wat misschien niet zo uitnodigend is.
  4. De Cha Ong watervallen, zijn de meest bezochte watervallen in de omgeving van Ban Lung. Ze liggen op 10 kilometer ten noordwesten van de stad. De weg naar de waterval is al heel uniek. Ook de wandeling door de jungle naar de waterval is bijzonder.

Phnom Svay

Phnom Svay, wat eigenlijk Phnom Eysei Patamak heet, ligt ongeveer twee kilometer ten westen van Ban Lung. Aan de voet van de berg ligt Wat Isana Rattanaram, waar dorpelingen die in Ban Lung wonen, komen om te aanbidden. Op de top van de berg staat een groot beeld van de liggende Boeddha die het nirvana bereikt. Het werd gebouwd in 1994. De top van de berg biedt bezoekers een schilderachtig uitzicht op de provinciestad Ban Lung. De temperatuur bovenaan kan echter koel zijn, zelfs tijdens het hete, droge seizoen.

Kaart